Over opstellingen

Iedereen maakt deel uit van systemen, gezin, familie, werk, vrienden. In ons leven dragen we onbewust van alles met ons mee. Alles is met elkaar verbonden, iedereen heeft een plek en soms voelt die plek niet lekker aan, dat kan patronen veroorzaken die je wellicht niet begrijpt. Patronen, gevoelens vanuit onze familielijn, met liefde gedragen, maar niet altijd dienend in het hier en nu. Energie van anderen die je opslokt.

Het is onzichtbaar, jij of een deel van jou is onzichtbaar… In opstellingen kan je het onzichtbare, zichtbaar maken. Daardoor kan je patronen gaan zien, herkennen en doorbreken. Zicht krijgen op jouw pad, zien waar je naar toe gaat.

In opstellingen kan je dit (h)erkennen en daar laten waar het hoort. Op de juiste plek. Opstellingen brengen je inzichten, nieuwe perspectieven, geven je een route op je weg naar zichtbaarheid.

Schrijf je nu in! Hoe werkt het?
familie

Representanten

Een representant neemt deel aan de opstellingen van anderen. Een representant (stand-in), staat in dienst in een opstelling van degene die een vraag inbrengt. Je wordt gekozen uit een groep mensen, om een plek in te nemen in de opstelling.

Iedereen kan representant zijn. Je hebt geen bepaalde vaardigheden nodig. Het enige wat gevraagd wordt is een open, nieuwsgierige en integere houding. Je kan je inschrijven als representant om het opstellingen werk te ervaren, iemand te willen helpen of het kan een stap zijn voordat je zelf een thema in brengt. Dit is een hele mooie ervaring. De ervaring leert dat representanten door het opstellen ook zelf met iets naar huis gaan wat ze in hun eigen proces kunnen gebruiken.

Een deelnemer die naar een opstelling komt voor een eigen opstelling, kan ter plekke tevens als representant gevraagd worden in de opstelling van een andere deelnemer.

Je word nooit ‘zomaar’ gevraagd voor de positie waar je komt te staan. De opstelling werkt op een dieper niveau lang door. Het kan zo zijn dat een representant in eerste instantie niet het idee heeft dat er veel gebeurd is, maar er na verloop van tijd achter komt dat er wel degelijk dingen veranderd zijn, dat kan zelfs maanden later zijn.

foto-156-1

Wil je me eerst even
spreken of live kennis
met me maken?

  Aanmelden

  Hoe werkt het?

  Binnen opstellingen werken we met thema’s die in het leven voorbij komen door deze zichtbaar te maken en te zoeken naar evenwicht. Ieder mens heeft namelijk behoefte aan:

  • Ordening, veiligheid en voorspelbaarheid
  • Binding, erbij te willen horen
  • Evenwicht, gelijkheid in geven en nemen

  Opstellingen is een bijzonder fenomeen waarbij gewerkt wordt met representanten (stand-ins), deze staan in dienst van jou en zullen je zaken laten (her)inneren. Je kiest representanten uit een groep mensen, iemand die jouw plek inneemt. Ook kies je mensen die jouw familieleden representeren, die belangrijk zijn voor je vraag. Je kunt ook een thema laten opstellen, zoals je blokkades, je verslaving, je onzekerheid. Datgene wat tot dan toe onzichtbaar voor je was, ontvouwt zich als een levend schilderij. Op een bepaald moment neem jij je eigen plek in de opstelling in. Om zo de emoties en gevoelens te doorvoelen en te laten inwerken.

  Vind je het prettiger om een opstelling zonder representanten te doen? Dan is het mogelijk om een afspraak te maken voor systemisch coachen waarin ik op andere manieren gebruik maak van het opstellingen werk.

  Blijf op de hoogte!

  Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.